Azt mondják, hogy egy jó szövegíró mindenről és bármiről tud írni. Szerintem ez nem igaz. Szerintem nem tud hiteles orvosi cikket írni az, akit soha nem vonzott ez a terület, ahogy képtelen érdekesen írni statisztikáról az, aki kicsit sem ért hozzá. (Én például négy féléven keresztül tanultam statisztikát az egyetemen, szigorlatoztam is belőle, mégse tudnám megfogni a benne rejlő szépséget olyan módon, hogy azt át is tudjam adni az olvasóknak.)

Azt gondolom, igazán jó és hiteles szöveget csak az tud írni, aki ért is egy kicsit az adott témához. Persze nem úgy, mint Magyarországon a focihoz, a szüléshez vagy a gyerekneveléshez, mert ezekhez ugye itt mindenki ért.

Szóval, ha a segítségemet kérnéd, nézd át az alábbi listát, hogy milyen területeken és milyen személyes tapasztalattal a háttérben jöhetek szóba mint szövegíró.

 

Téma Személyes tapasztalat

Kézműves termékek, tevékenységek, workshopok, diy oldalak

Nemcsak érdekel a kézművesség, hanem sok technikát személyesen ki is próbáltam már. Hosszú a lista, hiszen szerepel benne fazekasság, ékszerkészítés, virágkötészet, kézi grafika és olajfestészet, kézi gravírozás, tojásfestés és –csipkézés, szatén virágok készítése, varrás, horgolás, kötés és hímzés, stb.

 

Ezek a tevékenységek állandó jelleggel jelen vannak az életemben, abszolút feltölt és kikapcsol, ha egy asztali díszt készítek, vagy épp az ovis ágyneműt varrom a lányomnak.

 

Ha te ilyen vagy hasonló tevékenységből üzletet csinálsz, biztosan megtaláljuk a közös hangot, mert pontosan tudni fogom, hogy amit készítesz, az nemcsak munka, hanem alkotás is. Tudni fogom, hogy miért kezdtél bele, hogy mekkora motiváció és lelkierő kell ahhoz, hogy ezt a szenvedélyt minden egyes alkotásba beletedd.

Esküvők

Négy évig vezettem egy kisebb esküvői kiegészítőkkel foglalkozó webshopot, ahol a legelsőtől a legutolsó lépésig mindent én csináltam.

 

Az én feladatom volt az alapanyagok felkutatása és beszerzése, a termékek tervezése és elkészítése, fotózása, feltöltése, az ügyfelek és rendelések kezelése, a számlázás, a csomagolás, a postázás, a cikkírás, a közösségi posztolás, a rendezvények előkészítése és kivitelezése, a kapcsolattartás és a stratégiai tervezés is. Készítettem teljes esküvői dekorációkat és sokat foglalkoztam esküvői pénzügyekkel is.

 

Szívesen írok esküvőkről szinte bármit, a szakmai kapcsolatoknak köszönhetően ismertek előttem a szolgáltatói oldal problémái, konfliktusai, az esküvőkkel kapcsolatos háttérmunkák, és személyes tapasztalatom van sokféle menyasszonnyal és vőlegénnyel is.

Közgazdasági témák, kiemelten pénzügy, számvitel, könyvvizsgálat, pályázatírás, belső ellenőrzés és önkormányzati pénzügyek

2010 óta főállásban dolgozom saját könyvvizsgáló cégünkben (természetesen a két gyerekem születése jelentett némi megszakítást ebben), ahol önkormányzati belső ellenőrzéssel, könyvvizsgálattal és tanácsadással kapcsolatos feladatokat látok el.

 

Közgazdász diplomával és OKJ-s mérlegképes könyvelő képesítéssel rendelkezem, így a képzettségem és a munkatapasztalatom is megfelelő, hogy ezekben a témákban érdekes és releváns tartalmakat készítsek.

Terhesség, szülés, gyermeknevelés

Két gyerekem van, jelenleg 5 és 1,5 évesek, így nem merült még távoli homályba a várandós és a kisbabás korszak sem. Anyaként ugyanúgy szembesülök a kisgyermekes problémákkal, mint bárki más.

 

A különbség csupán annyi, hogy számomra nem jelent problémát nyitottan, indulatok nélkül, semlegesen, mégis érdekesen írni ezekről a témákról.

Környezettudatosság, rendszerezés, otthon

Több éve törekszem a környezettudatosabb életre. Ma már komolyabb szinten is foglalkoztat, hogy minél zöldebb legyen a háztartásom, és igyekszem sok-sok ezzel kapcsolatos praktikát bevetni, illetve a saját bőrömön tesztelni (néha szó szerint is).

 

Igyekszem mindig rendezetten és tisztán tartani az otthonunkat, ami nem jelenti azt, hogy nálunk sosincs rendetlenség. Hiszek abban, hogy az otthonunkban található tárgyak nagyban befolyásolják a hangulatunkat, és igyekszem minimalizálni a zavaró, haszontalan tárgyakat.

 

Szívesen írok és tanulok is a témában, egyenesen szívügyem, hogy kacat- és szemétmentessé tegyük a mindennapjainkat, így több figyelem jusson az igazán fontos dolgokra.

Irodalom és nyelvészet

Adja magát a helyzet, hogy ezt se hagyjam ki a felsorolásból, hiszen nem véletlen, hogy éppen szövegírással és korrektúrával foglalkozom.

 

2010-ben szereztem diplomát az ELTE magyar szakán, így nemcsak hobbiként áll közel hozzám az írás, olvasás és nyelvművelés, hanem hivatás szintjén is foglalkozom vele.

 

Kifejezetten érdekelnek a helyesírással kapcsolatos kérdések, a szleng és a trágárság mai magyar nyelvi megjelenései. Irodalmi témákban mindenevő vagyok a klasszikustól a ponyváig, és még ma is az egyik kedvenc műfajom az ifjúsági regény, viszont nehezen azonosulok a nagyon romantikus, dagályos stílussal.

 

Ajánlatot kérhetsz akkor is, ha nem tartozik a tevékenységed ezek közé. Lehet, hogy éppen a te témád lesz az új hobbim.

Abban viszont biztos lehetsz, hogy nem fogom elvállalni a szövegeidet, ha az politikával foglalkozik, rasszista, antiszemita, vagy sértő mások vallási, nemi és szexuális identitására nézve.