Hogyan zajlik a szövegírás?

Több verzió is elképzelhető, így a munkát ahhoz alakítom, hogy mire van szükséged.

Az első lépés mindig ezeknek a megbeszélése. Bár kellemes dolog telefonon beszélgetni, mert egész más hallani a másik hangját, vagy együtt kávézgatni, mégis arra foglak kérni, hogy (ezek mellett akár) e-mailben fixáljuk az elvárásokat. Ez két szempontból is fontos. Én sem felejtek el semmit, amiről szó volt, és később is visszakereshető minden. Ne aggódj, ha nem vagy egy nagy levelezőbajnok. A sorok közül is kiszűröm az igényeidet. Nekem csak az a fontos, hogy le legyen írva.

A második lépés a szerződéskötés. Ez minden ügyfélnek jár, hiszen megkönnyíti a helyzetünket. Ne gondolj semmi bonyolultra! Csupán annyit jelent, hogy az előbbiekben megbeszélteket leírom egy szerződésben,  te pedig átolvasod és elfogadod (vagy módosítást kérsz).

Harmadik lépésként előleget fogok kérni, vagy nagyobb munkák esetén foglalót. Ennek a mértékében is megegyezünk előre, és benne lesz a szerződésben is. Az előleg és a foglaló természete egymástól különbözik. A te szempontodból ez annyit jelent, hogy az előleg visszajár, ha mégsem szeretnénk együtt dolgozni. A foglaló duplája jár vissza, ha miattam hiúsul meg a projekt, viszont nálam marad, ha te gondolod meg magad.

Ezután elkezdek a szövegeiden dolgozni. Itt ágazik szét a történet. Ha nincs témád, akkor együtt kitaláljuk. Jellemzően ez még a szerződéskötés előtt megtörténik.

Ha van már ötleted, témád, amit megírásra szánsz, akkor ebbe az irányba indulok.

  1. Ebben az esetben előfordul, hogy van már egy rövid szöveged, vagy akár hosszabb is, de nem megfelelő. Ezt átküldheted, hogy lássam, esetleg a jó részeket felhasználjam belőle.

  2. Ha ez nincs, akkor is készíthetsz nekem vázlatot vagy felsorolást, hogy mi legyen benne mindenképpen a szövegben.

  3. Teljesen szabad kezet adsz, csak a témát, címet határozod meg.

Bármelyiket is választod, a szöveged el fog készülni határidőre.

Minden szöveg esetén két változtatást vállalok, ami a szövegnek legfeljebb a 30%-át érinti. Ezt nyilván nem fogom karakterre lemérni, csupán irányadó. És elég is szokott lenni. A legtöbben, akik egyébként változtatást kérnek, csak egy-egy szóra vagy szófordulatra kérik, amit ők nem használnának, vagy egy-két gondolat hosszabb kifejtésére.

A fennmaradó összeget kifizeted, így a szöveg a tiéd lesz. Használhatod bármelyik felületeden, ahol úgy érzed, hogy jól funkcionálna.

Ezek után a szöveg bekerül a referenciáim közé (nyilván büszkélkedni szeretnék vele), és csak annyit kérek tőled, hogy ha van rá lehetőséged, adj rólam ajánlást másoknak.

 

Milyen témákban számíthatsz rám?

Én jó szöveget csak akkor tudok írni, ha érdekel is a téma, ezért fenntartom a jogot, hogy szubjektív megítélésem alapján döntsem el, elvállalom-e a munkát. Van néhány téma, ami kifejezetten kedves a szívemnek, illetve otthonosan mozgok bennük, ezek a következők:

  • Kézműves termékek, tevékenységek, workshopok, diy oldalak
  • Esküvők
  • Terhesség, szülés, gyermeknevelés
  • Közgazdasági témák, kiemelten pénzügy, számvitel, könyvvizsgálat, pályázatírás, belső ellenőrzés és önkormányzati pénzügyek
  • Környezettudatosság, rendszerezés, otthon
  • Irodalom és nyelvészet

Ajánlatot kérhetsz akkor is, ha nem tartozik a tevékenységed ezek közé. Lehet, hogy éppen a te témád lesz az új hobbim.

Abban viszont biztos lehetsz, hogy nem fogom elvállalni a szövegeidet, ha az politikával foglalkozik, rasszista, antiszemita, vagy sértő mások vallási, nemi és szexuális identitására nézve.

A témákról és az azokban való jártasságomról bővebben itt olvashatsz.

Mit kapsz, ha engem bízol meg a szöveged írásával, gondozásával?

Pontosságot: Nincs határidőkrízisem. Ha a szerződésben megjelölünk egy napot, akkor készen lesz a kért munka addig, ha piros elefántok potyognak az égből, akkor is.

Szakértelmet: Csak olyan szövegek írását vállalom, amihez valóban konyítok, és biztos lehetsz benne, hogy még ebben az esetben is kutatással, tanulással kezdem az írást.

Keresőoptimalizálást: A szöveged nemcsak egyedi lesz, de észrevétlenül belecsempészem az ágazatod releváns kulcsszavait, ezáltal a felhasználók könnyebben rátalálnak majd.

Ötleteket: Ha az oldalad böngészése, a terméked megtekintése, vagy csak a megbeszéléseink alapján eszembe jut egy-két olyan ötlet, ami segítheti az üzletedet, szívesen megosztom veled, te pedig eldöntöd, hogy felhasználod-e.

Garanciát: Ötpontos garanciarendszerben biztosítom, hogy a szöveg biztosan megfelelő legyen a kitűzött célodhoz.

Szerződést és számlát: Szerződésben rögzítjük a feltételeket, ez biztosítja neked is, hogy egyértelmű legyen, mit várhatsz el. A számla pedig alap, ne is ellenkezz!