Mi a korrektúra és miért fontos?

A korrektúra során javítom a helyesírási-, nyelvhelyességi- és gépelési hibákat. Sok esetben tippeket adok a tagolásra, kiemelésre vonatkozóan is, ami nemcsak azért fontos, mert jobban néz ki tőle a szöveg, hanem hatékonyabbá válik tőle az ügyfelek elérése, hiszen a figyelmüket a megfelelő kulcsszavakra irányítja.

Korrektúrára szükséged lehet a weboldalad szövegeinél, a hírleveleid esetében, az offline szövegeid kapcsán, a saját kiadványaid, tanfolyamaid esetében, vagy éppen egy szórólap szövegénél.

Ha megjelensz valahol egy szöveggel, az rögtön egy képet fest rólad. A profi vállalkozó szövegei nem hemzseghetnek a helyesírási hibáktól, mert az elriasztja az ügyfeleket. Ahogy egy üzleti rendezvényen is fontos a profi megjelenés, úgy a szövegeidnél is számít a hibátlanság.

Hogyan zajlik a szövegek korrektúrázása?

Az első lépés, hogy felmérjük, milyen szövegek javítására, gondozására lenne szükség. Ez alapján kapsz egy árajánlatot, majd szerződést kötünk. Rögzítjük az alapvető dolgokat, így mindenki tudni fogja, hogy mi az elvégzendő feladat. Megegyezés alapján sor kerül az előleg vagy foglaló kifizetésére, ezután pedig kezdődhet a munka.

Ha lehetséges, a szöveget doc formátumban fogom kérni. Ha ez nem megy, többnyire az sem jelent gondot, mindenre találunk megoldást.

A doc formátum azért nagyszerű, mert a Wordben létezik egy korrektúra funkció. Ez nem azt jelenti, hogy a program végzi el a javításokat. A javításokat én végzem el, viszont ha ezt korrektúra módban teszem, te a szöveg kézhezvételekor minden egyes változtatást látni fogsz. A program minden pontot, vesszőt, törlést vagy toldást megjegyez és megmutat, így látni fogod a lényeget. Ezeket egyetlen gombnyomással jóváhagyhatod, de ne aggódj, eleve kétféle szöveget fogsz kapni. Egy olyat, amiben már csak a javított szöveg van, tehát rögtön töltheted is fel a megfelelő helyre. És egy olyat, amiben látszanak a javítások. Sokan szeretik ezt átnézni, mert kíváncsiak, sőt van olyan, aki rengeteget tanul ebből, és a következő szövegeiben rendre egyre kevesebb hiba fordul elő.

Ha nem ismered és nem tudod még használni ezt a funkciót a Wordben, ne aggódj! Lépésről lépésre megmutatom, elmagyarázom, hogy mikor hova kell kattintanod, és mi mit jelent a képernyőn. A használata egyébként meglepően egyszerű, talán még te is megszereted.

A képernyőn egyébként így néz ki egy korrektúrázott szöveg.